Zdrowie i relaks
Statystyczny Polak zjada około 30 kilogramów mięsa drobiowego rocznie, czym przodujemy w całej UE. Decydujemy się na mięso dobrej jakości, certyfikowane i z pewnego źródła. Nabywając produkty oznaczone Znakiem Jakości Diamond XPC „Bezpieczne z Natury”, minimalizujemy również ryzyko zakażenia Salmonellą ssp.
Posłowie wprowadzili zestaw ogólnounijnych przepisów obejmujących cały sektor rolnictwa ekologicznego. Bardziej rygorystyczne będą m.in. kontrole łańcucha dostaw.
W miniony piątek w Pisarzowicach koło Lubania na Dolnym Śląsku odbyło się Święto Kukurydzy i Zbóż połączone z jubileuszem 25. lecia firmy AGRO - FARM. Z tej okazji powstał ogromny labirynt, który można zwiedzać.
Badania konsumpcji warzyw i owoców wykazały, że pandemia zmienia proces zakupów. Polacy są mniej skłonni do robienia zakupów pod wpływem impulsu. Nie chcą też marnować żywności.
22 września na polach należących do gospodarstwa Państwa Izabeli i Zbigniewa Stajkowskich na terenie Michalczy odbyło się impreza promocyjna skupioną wokół Buraczka. Była to czwarta tego typu impreza plenerowa organizowana w ramach projektu "Nasze regionalne bogactwo na stoły".
Władze Chin ustanowiły nowe procedury w odniesieniu do importu mrożonej żywności. Po wykryciu w transporcie koronawirusa zostanie wprowadzona tymczasowa blokada importu z danego przedsiębiorstwa.
Polacy są miłośnikami tradycji robienia domowych przetworów. 80 proc. badanych ceni je bardziej niż produkty ze sklepowych półek – wynika z Barometru Providenta. Mimo wieloletniej tradycji, ilość osób, które będą w tym sezonie robić przetwory jest znacznie niższa. Taki zamiar ma jedynie 52 proc. ankietowanych. Najczęściej w słoikach zamykamy ogórki oraz dżemy i konfitury.
Carrefour Polska odpowiadając na zmiany w oczekiwaniach swoich klientów, podjął decyzję o wycofaniu ze sprzedaży karpia żywego do 2021 roku. Zobowiązanie to zostało wypracowane wspólnie z dostawcami sieci, którzy będą mieli czas na dostosowanie swojej hodowli do nowych warunków przygotowania i transportu ryb.