Rośliny

Stowarzyszenie Producentów Ryb Łososiowatych (SPRŁ) rozpoczęło nabór do pilotażowego Programu Partnerskiego skierowanego do branży HoReCa. Jego celem jest zaproszenie do współpracy punktów gastronomicznych, które zdecydują się serwować w swoich lokalach pstrąga z lokalnych hodowli wyróżnionych certyfikatem „Nasz Pstrąg”.
Regionalny KOWR wydał decyzję nakazującą demontaż nowoczesnych magazynów paszowych w Goli k. Gostynia  Jedna z najnowocześniejszych instalacji rolniczych w kraju - magazyn zbożowy w Goli k. Gostynia  w woj. wielkopolskim należący do gospodarstwa Top Farms Wielkopolska, decyzją władz regionalnego oddziału Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa ma zostać rozebrana, a ziemie mają trafić do krajowego Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa.
Odpowiednie przechowywanie nasion i cebulek kwiatowych to praktyka, która pozwala przygotować się na kolejny sezon ogrodniczy bez konieczności corocznych zakupów nowego materiału siewnego.
Jesień to czas, kiedy przyroda przygotowuje się do odpoczynku, ale nie oznacza to, że musimy całkowicie rezygnować z uprawy roślin. Domowy ogródek, który możemy stworzyć na parapecie lub w mini szklarni, nie tylko zapewnia dostęp do świeżych warzyw i ziół w chłodniejszych miesiącach, ale również może być doskonałą okazją do budowania zdrowych nawyków u dzieci.
W 2024 roku Związek Zawodowy Centrum Narodowe Młodych Rolników miał okazję po raz kolejny promować zalety i walory smakowe oraz odżywcze polskiej wieprzowiny w akcji „Z wieprzowiną za pan brat”.
Do 2030 roku Unia Europejska zakłada wzrost powierzchni upraw ekologicznych do 25%. Tymczasem w Polsce wynosi ona obecnie mniej niż 4%. Uwzględniając wszystkie kraje UE, w latach 2012-2021 to nasz kraj najbardziej zmniejszył powierzchnię upraw ekologicznych.
Prawie 300 zgłoszonych Kół Gospodyń Wiejskich, 10 grantów w wysokości po 10 tysięcy złotych oraz 79 lokalnych dostawców - tak w skrócie można podsumować drugą edycję konkursu grantowego organizowanego w ramach programu “Smakujemy Lokalnie” przez Carrefour Polska pod patronatem Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi.
Od kilku lat firma Agraves ściśle współpracuje z Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu. Dzięki temu w tym czasie na stażu w Agraves pojawiło się już wielu studentów poznańskiej uczelni. Część z nich została w firmie na stałe, zaczynając pracę zaraz po zakończeniu stażu. W Agraves daje się  szansę młodym osobom, które dopiero zaczynają swoją karierę zawodową.
Strona 1 z 224

Nasze tytuły:

  • portal informacyjny: zycierolnika.pl
  • kwartalnik: " Życie Rolnika Magazyn Polski" 
Do
góry
Używamy plików cookie żeby usprawnić działanie naszej strony. Pozostając na naszej stronie, wyrażasz na to zgodę. More details…