Rośliny

Zbliżają się zbiory kukurydzy na ziarno. W tym roku wyznaczenie optymalnego terminu sprzątnięcia roślin z pola nie będzie łatwym wyzwaniem.
Początek wegetacji jest newralgicznym okresem rozwoju zbóż. Termin siewu, głębokość umieszczania nasion w glebie, obsada, sposób zaprawiania, nawożenie, a także i eliminacja chwastów determinują jesienną kondycję plantacji.
Zarówno w hodowli, jak i w uprawie kukurydzy dokonał się ogromny postęp. Jej realne możliwości plonowania w polskich warunkach sięgają 15 ton ziarna z 1 ha. Od lat powierzchnia uprawy tego gatunku stale rośnie.
Sukces uprawowy kukurydzy jest między innymi efektem intensywnych prac hodowców. Proces udoskonalania odmian kukurydzy jest wyjątkowo efektywny w porównaniu do innych gatunków roślin uprawnych. Mierzy się go średnim przyrostem plonowania osiąganym rok do roku przez nowe odmiany.
Ostatnie lata pokazują, że najlepsze wyniki odchwaszczania zbóż ozimych uzyskuje się, stosując herbicydy już jesienią. Warunkiem wysokiej skuteczności tych zabiegów jest odpowiednia kompozycja substancji aktywnych.
Wielu polskich producentów zbóż nie stosuje nawożenia donasiennego, bowiem według ich opinii to zabieg zbędny i kosztowny. W praktyce jednak okazuje się, iż zaprawianie nasion jest najtańszym i najbardziej efektywnym sposobem zabezpieczającym plon.
„Partner Sarzyna” to nowy program lojalnościowy dla rolników przygotowany przez CIECH Sarzyna. Umożliwia on klientom firmy gromadzenie punktów za zakupy produktów CIECH, a następnie wymienianie ich na atrakcyjne nagrody – wyjazdy zagraniczne, bony paliwowe, karty podarunkowe, a nawet przelewy pieniędzy na konto! System lojalnościowy „Partner Sarzyna” startuje 5 lipca 2021 roku i zastąpi dotychczasowy program „Twoja Sarzyna”, realizowany przez producenta w latach poprzednich.
Niecodzienny eksperyment - Firmy rolnicze postanowiły sprawdzić, jak działa „kosmos” na nasiona!
Strona 1 z 124

Nasze tytuły:

  • portal informacyjny: zycierolnika.pl
  • kwartalnik: " Życie Rolnika Magazyn Polski" 
Do
góry
Używamy plików cookie żeby usprawnić działanie naszej strony. Pozostając na naszej stronie, wyrażasz na to zgodę. More details…