Zdrowie i relaks
Popularyzując aktywny sposób spędzania czasu ARiMR przygotowała konkurs filmowy, który skierowany jest do piłkarskich klubów sportowych z terenów wiejskich. Termin nadsyłania prac mija 17 lipca.
Inspekcja Handlowa na zlecenie UOKiK skontrolowała oznakowanie opakowań warzyw i owoców w 395 sklepach. Największy odsetek nieprawidłowości w tym zakresie wykryto w Delikatesach Centrum, E.Leclerc, Intermarche, Lewiatanie i Lidlu oraz w sklepach niesieciowych.
Budowanie szacunku do przyrody oraz kształtowanie nawyków przyjaznych środowisku u dzieci jest najlepszą inwestycją w przyszłość naszej planety. Zgodnie z badaniami wykonanymi na zlecenie ONZ, blisko milion gatunków fauny i flory może niebawem przestać istnieć. Dlatego też nauka szacunku do nich powinna stanowić pierwszy krok w proekologicznej edukacji najmłodszych.
Polska Organizacja Turystyczna przeprowadziła badania wśród turystów, z których wynika, że ponad 30 proc. Polaków chciało wyjechać na krótki wyjazd jeszcze w maju lub planuje to zrobić w czerwcu. W czasie epidemii koronawirusa pojawił się nowy czynnik decydujący o wyjazdach – podwyższone standardy higieniczne.
W czasie epidemii rośnie sprzedaż naturalnych produktów spożywczych o długim terminie ważności. Na popularności zyskują suche artykuły spożywcze, ale też produkty prozdrowotne. Eksport śliwki kalifornijskiej do Polski od sierpnia 2019 do marca 2020 roku wzrósł prawie dwukrotnie.
Samorząd rolniczy zwrócił się do resortu rolnictwa z prośbą o wykaz laboratoriów, w których można wykonać wymaz do testu PCR u pracowników sezonowych na koszt budżetu państwa. Lista nie została jeszcze ogłoszona. Rolnicy woleliby, aby testy były przeprowadzane już na granicy.
Dzięki zmniejszonym obostrzeniom polscy turyści mogą podróżować po kraju, korzystać z usług hoteli i obiektów noclegowych oraz odwiedzać część atrakcji turystycznych. Polska Organizacja Turystyczna uważa, że to dobra prognoza na tegoroczne wakacje. Aby nasze podróże były bezpieczne POT opracował „Dekalog bezpiecznego turysty”.
Większa część Polaków obawia się, że żywność może być źródłem zrażenia się koronawirusem. Obawy te mają istotny wpływ na postawy i zachowania konsumentów, zmieniając ich zwyczaje zakupowe. Najbardziej bezpieczni w tej kwestii czują się mieszkańcy wsi.