Zdrowie i relaks
Za nami pierwszy weekend po otwarciu hoteli, który okazał się sporą niespodzianką. Wszyscy oczekiwali dużego boomu turystycznego, jednak rzeczywistość po raz kolejny nas zadziwiła!
Polska wiosenna truskawka intensywnie pachnie, a jej szypułka jest świeża, soczyście zielona, sztywna i delikatnie odstaje od owocu. Jak rozpoznać polską truskawkę jeszcze przed jej spróbowaniem?
W ostatnich latach zauważalny jest spadek zawartości witamin i minerałów w warzywach i owocach. Powoduje to powstawanie w naszej diecie niedoborów podstawowych składników odżywczych, a to wpływa negatywnie na nasze zdrowie.
Rzekoma szkodliwość produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa, jest jednym z najczęściej pojawiających się argumentów organizacji pseudoekologicznych.
Nasze jedzenie ma wpływ na nasze samopoczucie, szczególnie gdy borykamy się z różnymi przypadłościami zdrowotnymi. Tak jest w przypadku osób, które nie tolerują glutenu, czy to w postaci celiakii, czy alergii i nieceliakalnej nadwrażliwości na pszenicę lub gluten.
Polacy kupują coraz więcej czekolady. Popyt rośnie, a wartość czekoladowego rynku w Polsce wynosi już ponad 7,6 mld zł. Światowy Dzień Czekolady to dobry moment, by przyjrzeć się gorzkiej sytuacji producentów kakao.
Chociaż na co dzień pracownicy Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu zajmują się doradztwem i pomocą rolnikom, to w wolnej chwili pomagają charytatywnie także innym.
Sezon letni zbliża się wielkimi krokami. Coraz częściej myślimy o wakacjach i planujemy urlopy. Gdzie w 2021 roku wyjadą Polacy? Na jak długo?