Zwierzęta

Dania wprowadziła specjalny system znakowania wieprzowiny ekologicznej. Liczba serc na opakowaniu produktu oznacza poziom standardu dobrostanu zwierząt hodowlanych.
Według Komisji Europejskiej produkcja mięsa drobiowego w Unii Europejskiej w 2018 r. wzrośnie o 0,8 proc. do 14,5 mln ton. Otwarcie na nowe rynki to duża szansa na rozwój tego sektora w naszym kraju. Polska od 2014 roku jest liderem produkcji drobiu w Europie.
Resort rolnictwa zapowiedział, że do 30 listopada br. liczba dzików powinna zostać zredukowana odpowiednio do 0,1 osobnika na km kwadratowy na wschód od Wisły i 0,5 osobnika na km kwadratowy w pozostałej części kraju.
Właściciele koni borykają się szczególnie jesienią z gnijącą strzałką kopytową zwaną również „chorobą zaniedbania”.
Dziennik Wschodni poinformował o utylizacji ponad 90 zdrowych świń w gospodarstwie Pani Ewy Biernackiej w Rudnikach (gm. Międzyrzec Podlaski). Świnie nie były zarażone ASF.
Jednym z najgroźniejszych pasożytów drobiu jest ptaszyniec, którego zwalczanie jest bardzo trudne. Stąd też wynikają afery spowodowane zastosowaniem fipronilu, który pomaga zwalczyć roztocze, ale nie może być stosowany w kurnikach.
Komisja Europejska przeznaczy 9,3 miliona euro z funduszy UE na pomoc polskim hodowcom trzody chlewnej, którzy nie są w stanie spełnić warunków bioasekuracji.
Wstępne dane GUS dotyczące ilości świń w czerwcu 2017 r. wskazują na wzrost pogłowia większości grup: warchlaków o 6,5 %, tuczników o 8,8% i populacji trzody chlewnej na chów o wadze 50 kg i więcej o 3,5%. Odnotowano spadek pogłowia prosiąt o 3,1 %.

Nasze tytuły:

  • portal informacyjny: zycierolnika.pl
  • kwartalnik: " Życie Rolnika Magazyn Polski" 
Do
góry
Używamy plików cookie żeby usprawnić działanie naszej strony. Pozostając na naszej stronie, wyrażasz na to zgodę. More details…