Zdrowie i relaks

Naukowcy odkryli, że hormony naturalnie występujące w spożywanych roślinach mogą mieć istotny wpływ na florę bakteryjną jelit.
Mimo że miasto oferuje swoim mieszkańcom kolorowy świat rozrywki oraz szereg udogodnień, to jednak ludzie żyjący na wsi okazują się być bardziej szczęśliwi. Tak przynajmniej wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Kanady w latach 2009-2014.
Z owocami i warzywami często jest tak jak w życiu. Jak tłumaczy kucharz, że nie zawsze te okazy, które są największe i najładniejsze, smakują najlepiej. Zazwyczaj to właśnie produkty o nieregularnych kształtach czy z niewielkimi skazami mają najwięcej witamin i wartości odżywczych. Smak bowiem zależy od tego, w jaki sposób zostały wyhodowane.
Polska Izba Mleka opracowała Standard Certyfikacji Systemów Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności „Bez GMO”, który obejmuje różne obszary łańcucha żywieniowego. Sfinansowana Funduszu Promocji Mleka kampania promocyjna „Wolne od GMO” jest okazją do przestawienia argumentów za i przeciw modyfikacji genetycznej żywności.
Wyniki najnowszych badań opublikowanych w  American Society of Nephrology wykazały ścisły związek między spożywaniem napojów i soków słodzonych cukrem z ryzykiem rozwinięcia przewlekłej choroby nerek.
Nikogo nie zaskoczy stwierdzenie, że  smak pomidorów uprawnych pogorszył się na przestrzeni kilku, a nawet kilkunastu lat. Naukowcy uważają, że wiedzą dlaczego.
Tegoroczne Dni SGGW odbywają się w dniach 17 i 18 maja i jak co roku będą obfitować w atrakcje dla rodzin z dziećmi, młodzieży oraz osób starszych. Wszyscy odwiedzający są mile widziani.
Kontrowersje wokół oleju kokosowego powróciły po tym, jak profesor Uniwersytetu Harvarda, Karin Michels, powiedziała podczas wykładu, że jest to „czysta trucizna”. Przeprowadzone badania  dotyczące korzystnego wpływu oleju kokosowego na organizm wykazały sprzeczności.

Nasze tytuły:

  • portal informacyjny: zycierolnika.pl
  • kwartalnik: " Życie Rolnika Magazyn Polski" 
Do
góry
Używamy plików cookie żeby usprawnić działanie naszej strony. Pozostając na naszej stronie, wyrażasz na to zgodę. More details…