Zwierzęta

W czwartkowym głosowaniu europarlamentarzyści z Komisji Ochrony Środowiska Naturalnego, Zdrowia Publicznego i Bezpieczeństwa Żywności (ENVI) zdecydowali, że konieczne jest polepszenie losu zwierząt hodowlanych oraz wsparcie dla rolnictwa ekologicznego. To dobra inicjatywa chociaż jeszcze niewystarczająca, aby rozwiązać problem rolnictwa przemysłowego – komentuje Greenpeace.
Samorząd rolniczy zwrócił się ministra rolnictwa o wyłączenie spod kontroli weterynaryjnej gospodarstw produkujących wyłącznie na użytek własny. Resort wyjaśnił jak dokładnie wyglądają kwestie uboju w Polsce. 
Firma Nestle, będąca największym przedsiębiorstwem spożywczym na świecie ogłosiła nowy program dobrostanu kurcząt rzeźnych pod nazwa „European broiler ask”. Założenia programu będą musieli spełnić wszyscy dostawcy firmy do roku 2026.
Krajowa Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka podała, że przepisy projektu rozporządzenia w sprawie Wspólnej Polityki Rolnej po 2020 roku przewidują możliwość wsparcia związanego z wielkością produkcji dla gospodarstw w trudnej sytuacji. Rozporządzenie obejmuje takie sektory jak: wołowina, cielęcina, mleko i jego przetwory.
Służby weterynaryjne Królestwa Arabii Saudyjskiej wprowadziły czasowy zakaz importu mięsa wołowego i produktów z mięsa wołowego z Polski. To efekt głośnej afery mięsnej z udziałem jednej z ubojni z okolic Ostrowi Mazowieckiej.
Poprawa opłacalności produkcji mleka w Polsce przyczyniła się do wzrostu pogłowia krów mlecznych. W grudniu 2018 r. stado tych zwierząt liczyło 2214tys. szt. i było o 2,8% (o około 61tys. szt.) większe niż rok wcześniej.
Obserwowany  kryzys w sektorze produkcji trzody chlewnej w Polsce wywołany jest wieloma przyczynami administracyjnymi, do których zalicza się z jednej strony dążenie rządzących do utrzymania produkcji trzody chlewnej w małych gospodarstwach, a z drugiej do ograniczania produkcji w gospodarstwach wielkotowarowych.
Młodych hodowców trzody i bydła charakteryzuje większa otwartość na zmiany, korzystanie z nowych technologii i rozwiązań sprawdzonych na świecie oraz chęć ciągłego dokształcania się. Znaczna ich część dziedziczy gospodarstwa po rodzicach, systematycznie powiększając produkcję i szukając sposobów na zwiększenie jej opłacalności.
Strona 89 z 165

Nasze tytuły:

  • portal informacyjny: zycierolnika.pl
  • kwartalnik: " Życie Rolnika Magazyn Polski" 
Do
góry
Używamy plików cookie żeby usprawnić działanie naszej strony. Pozostając na naszej stronie, wyrażasz na to zgodę. More details…