Zwierzęta
28 stycznia 2022 roku wejdą w życie unijne przepisy ograniczające stosowanie antybiotyków w hodowli. Co to oznacza dla hodowców bydła i producentów mleka? Co się zmieni? Czy hodowcy są na to gotowi?
Już wkrótce, 12 lutego2021 roku zmieniają się opłaty za wydanie paszportu bydła.
W powiecie kartuskim w woj. pomorskim wykryto pierwszy przypadek zakażenia wirusem SARS-CoV-2 u zwierząt futerkowych (norek).
Rok 2020 był rokiem niepewności i obaw dla branży produkcji żywności. Jaki będzie kolejny? Co czeka branżę w 2021 roku? Cały czas odczuwane są skutki pandemii Covid-19 oraz łączących się z nią ograniczeń, zwłaszcza w sektorze HoReCa.
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa podpisała umowy z 10 firmami na świadczenie usług związanych z utylizacją padłych zwierząt gospodarskich w 2021 r.
Europejski rynek skupu tuczników pozostaje stabilny, poza nieznacznym wzrostem cen skupu w Holandii (+1₵ t/t). W krajowych skupach cena nieznacznie wzrosła.
Nie zanotowaliśmy większych zmian na europejskim rynku wieprzowiny w pierwszym tygodniu 2021 roku. Stabilizacja cen skupu żywca na poziomie nie gwarantującym pokrycie kosztów produkcji spędza sen z powiek wielu rolnikom.
Decyzja o wyborze buhajów jest kluczowa w hodowli, ponieważ są głównym nośnikiem postępu genetycznego.