Rośliny

Koalicja na rzecz Rozwoju Rynku Żywności Bio ma na celu rozwój rynku żywności bio w Polsce oraz uświadamianie konsumentów. Koalicję powołano pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W dniu 26 listopada br. Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę z dnia 9 listopada o kołach gospodyń wiejskich. Dzięki niej będą one miały osobowość prawną. Szybsza ma być także ich rejestracja.
Parlament Europejski zmierza ku wprowadzeniu całkowitego zakazu stosowania glifosatu na terenie UE od 15 grudnia 2022 roku.
W dniu 16 listopada br. odbyło się spotkanie, podczas którego zaprezentowano wyniki prac nad nową delimitacją ONW i przedyskutowano sposób jej wdrożenia w Polsce.
Początek grudnia to początek nowych zasad w zakresie wystawiania zaświadczeń lekarskich. Aby uzyskać zasiłek chorobowy rolnicy nie będą musieli dostarczać zaświadczeń lekarskich do KRUS. Będą one wysyłane elektronicznie przez lekarza.
Nowy ruch rolniczy AGROunia z Michałem Kołodziejczakiem na czele, rozpoczął szereg spotkań terenowych z rolnikami, którzy trąca cierpliwość w związku z ASF niszczącym ich dorobek i brakiem działań rządu. Rolnicy mają w planach zorganizowanie protestu o zasięgu ogólnokrajowym, i to jeszcze w tym roku.
Bardzo nieszczęśliwie skończyła się próba gaszenia pożaru przez jednego z mieszkańców gminy Gorzków, do którego doszło 21 listopada br. Właściciel budynku chcąc ugasić zaprószony ogień, zamiast wodą polał go benzyną. Dom spłonął doszczętnie.
Komisja Europejska opublikowała sprawozdanie na temat perspektyw produkcji białka roślinnego w UE. Wynika z niego, że ze względu na rosnące zainteresowanie konsumentów, największy potencjał, jeśli chodzi o zapotrzebowanie na białko roślinne we wspólnocie, mają sektory pasz i żywności klasy premium. Zainteresowanie jest tak duże, że europejscy producenci roślin wysokobiałkowych nie są w stanie nadążyć za popytem.

Nasze tytuły:

  • portal informacyjny: zycierolnika.pl
  • kwartalnik: " Życie Rolnika Magazyn Polski" 
Do
góry
Używamy plików cookie żeby usprawnić działanie naszej strony. Pozostając na naszej stronie, wyrażasz na to zgodę. More details…